Disa lloje të tokës do t'i japin asaj një errësirë që përmban piper dhe liker, si dhe lë të kuptohet se me bimësi mesdhetare.
Megjithëse Primitivo kënaqet më së miri në moshë të re, kur plakja tenton të japë aromat e duhanit, kafesë, kanellës, vaniljes, mokës dhe arrëmyshkut.
Kështu filloi aftësia e madhe për të futur Primitivo në tregjet e Italisë dhe botës, kur në 1932 u themelua Consorzio Produttori Vini në Manduria. Hartimi i një projekti që rezultoi i rëndësishëm: përqendrimi i rrushit të atyre tokave në një strukturë efikase dhe adekuate për vinifikim dhe marketing.
Manduria është shtëpia shpirtërore e Primitivos,
Në territorin e Manduria Primitivo rritet në tokë të kuqe, në tokë vullkanike dhe gëlqerore, në tokë të zezë që rrjedhin nga depozitat aluviale dhe madje edhe në rërë pranë detit. Në secilën prej këtyre zonave hardhia ka një formë, strukturë dhe proces të ndryshëm të zhvillimit. Në zonën tonë hardhitë janë trajnuar ende si Fidane tradicionale, edhe nëse kohët e fundit është përshtatur mirë në sistemet e trajnimi Guyot ose kordoni.
Nuk është një hardhi prodhuese: në zonën e DOC Primtivo di Manduria rendimenti i tij mesatar është vazhdimisht nën 9,000 kg rrush për hektar të lejuar nga rregulloret
Primitivo është një hardhi e cila mund të sigurojë përqendrime shumë të larta të sheqerit, dhe gjithashtu ka aftësinë të shndërrojë pjesën më të madhe të përmbajtjes së sheqerit në alkool, kështu që nuk është e pazakontë të gjesh verëra Primitivo me alkool të lartë (16/17%).